Antimicrobial screening of methanolic extracts obtained from fruit plants selected from the flora of Santa Catarina, Brazil

Authors

  • Luciane Angela Nottar Nesello Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais Bioativos e Docentes do Centro de Ciências da Saúde – CCS, Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.
  • Adriana Campos Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais Bioativos e Docentes do Centro de Ciências da Saúde – CCS, Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.
  • Gabriel Reis Schinkel Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.
  • Alexandre Bella Cruz Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas e Núcleo de Investigações Químico-Farmacêuticas (NIQFAR), Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.
  • Valdir Cechinel Filho Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas e Núcleo de Investigações Químico-Farmacêuticas (NIQFAR), Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v29.e4.a2017.pp357-363

Keywords:

antimicrobial action, medicinal plants, chemical compounds.

Abstract

Due to the increasing difficulty in combating current antimicrobial resistant microorganisms, the antimicrobial potential of some plants has aroused researchers interest for being a natural alternative and for the consecrated possibilities. The present study aimed to evaluate the antimicrobial potential of wild fruit plants extracts by determining the minimum inhibitory concentration (MIC). The plants were selected for the indication of widespread use, and domestication in the region of “Vale do Itajaí, ” and their methanolic extracts were submitted to phytochemical analysis by thin layer chromatography using specific developers. The extract of the mature Marlierea tomentosa pulp presented excellent antimicrobial activity against S. aureus bacteria, and the extract  of Plinia edulis seeds showed good activity. The extracts of Eugenia brasiliensis seeds, M. tomentosa branches and Myrcianthes pungens seeds were considered moderately active. It is possible to conclude that there is an antimicrobial potential in some studied extracts, but complementary tests are necessary with different bacterial, to ensure and complement the presented results, and also isolate and identify the respective active principles.

Author Biography

Luciane Angela Nottar Nesello, Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais Bioativos e Docentes do Centro de Ciências da Saúde – CCS, Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI. Rua Uruguai, 458 (88302-202) – Itajaí, SC, Brasil.

Doutora em Ciências Farmacêuticas pela Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI

Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Especialista em Nutrição Clínica e Terapêutica Nutricional pela UNIGUAÇU

Especialista em Nutrição Esportiva pela GAMA FILHO

Especialista em Nutrição Funcional e Estética pela Faculdade Arthur Thomas

Graduada em Nutrição pela UNIVALI

Docente do Centro de Ciências da Saúde – Cursos de Biomedicina, Medicina e Nutrição da Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI

Published

2017-12-18

How to Cite

Nesello, L. A. N., Campos, A., Schinkel, G. R., Bella Cruz, A., & Cechinel Filho, V. (2017). Antimicrobial screening of methanolic extracts obtained from fruit plants selected from the flora of Santa Catarina, Brazil. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 29(4), 357–363. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v29.e4.a2017.pp357-363

Issue

Section

Original article