POLYPHENOLS IN WINE: RESVERATROL AND ITS BENEFITS

Authors

  • Pâmela Padovani Martins Universidade Guarulhos - Ser Educacional Pca. Tereza Cristina, nº 88, Centro Guarulhos / SP CEP: 07023-070
  • Maria Aparecida Nicoletti Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo. Departamento de Farmácia Avenida Professor Lineu Prestes, 580 - Bloco 15 CEP 05508-900 São Paulo - Capital telefone: (11) 2648.0681 http://orcid.org/0000-0002-9164-7111

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v28.e4.a2016.pp216-225

Keywords:

Polyphenols, Tannin, Wine.

Abstract

The research was directed to the peculiar characteristics of the wine, aiming to clarify the benefits, considering some assets present its composition. The objective was to elucidate what, how and why the substances in wine (especially
resveratrol) benefit the human body, by a retrospective descriptive study using as sources of technical and scientific information: Electronic database of the Scientific Electronic Library Online (SciELO), National Institutes of Health (PubMed and MEDLINE), Regional Library of Medicine (BIREME), and sources secondary in the period 1994-2015, which was to search focus studies and research conducted on animals and human models, and scientific evidence that addressed mainly the effects of resveratrol. The research showed resveratrol’s ability to prevent atherosclerosis, inflammatory and allergic diseases, heart problems, among other ailments. Among the substances found in wine, resveratrol stands out for its therapeutically beneficial properties.

Author Biographies

Pâmela Padovani Martins, Universidade Guarulhos - Ser Educacional Pca. Tereza Cristina, nº 88, Centro Guarulhos / SP CEP: 07023-070

Farmacêutica graduada pelo Curso de Farmácia da Universidade Guarulhos, Guarulhos – SP.    Pós graduada em Prescrição Farmacêutica e Farmácia Clínica pelo Instituto de Ciências, Tecnologia e Qualidade, Campinas – SP.

Maria Aparecida Nicoletti, Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo. Departamento de Farmácia Avenida Professor Lineu Prestes, 580 - Bloco 15 CEP 05508-900 São Paulo - Capital telefone: (11) 2648.0681

Possui graduação em Curso de Farmácia e Bioquímica pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas - UNESP - Campus Araraquara (1980), Mestrado em Curso de Pós-Graduação em Fármaco e Medicamentos pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (1994) e Doutorado em Curso de Pós-Graduação em Fármaco e Medicamentos pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (1999). É especialista em Gestão da Assistência Farmacêutica pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Tem experiência na área de Farmácia, com ênfase em desenvolvimento e produção de medicamentos e co sméticos, atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento de produto, controle de qualidade, estabilidade, farmacotécnica e atenção farmacêutica. Atualmente ministra as Disciplinas de Biofarmacotécnica e Tecnologia Farmacêutica e de Cosméticos aos alunos de graduação do Curso de Farmácia da Universidade Guarulhos (UnG - Ser Educacional). É Farmacêutica Responsável da Farmácia Universitária do Departamento de Farmácia da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (FARMUSP). Ministra o Módulo de Legislação Farmacêutica e Sanitária no Programa de Residência Farmacêutica em Farmácia Clínica e Atenção Farmacêutica da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo, desde 2012. Foi Membro da Câm ara Técnica da Associação Nacional de Farmacêuticos Magistrais (CTA-ANFARMAG).

Published

2016-12-27

How to Cite

Martins, P. P., & Nicoletti, M. A. (2016). POLYPHENOLS IN WINE: RESVERATROL AND ITS BENEFITS. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 28(4), 216–225. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v28.e4.a2016.pp216-225

Issue

Section

Review Article