EVALUATION OF THE STABILITY AND THE ENZYMATIC ACTIVITY OF PAPAIN SOLUTIONS USED IN THE DEBRIDEMENT AND WOUND HEALING

Authors

  • Júlio Cézar Borella Universidade de Ribeirão Preto - UNAERP - Curso de Ciências Farmacêuticas. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil
  • Renata Filliettaz Simões Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil
  • Robison Leandro Aparecido Puga Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil
  • Marise C. Bastos Stevanato Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v28.e3.a2016.pp179-184

Keywords:

papain, production of products, quality control, microbiological analysis, enzyme stability.

Abstract

Papain solutions (2 % w/v, 6 % w/v and 10 % w/v) used in debridement and wound healing, were prepared without and with pharmaceutical adjuvants (propylene glycol, EDTA and methyl paraben) and were stored in environments
with different temperatures (5-10 ºC and 30-35 oC). Some analyses were performed during the storage: organoleptic analysis, pH, microbiological contamination and enzymatic activity (milk-clotting method). The results showed that pH and organoleptic aspects are not reliable guides to monitor changes in enzymatic activity in the solutions. There were no problems concerning microbiological contamination of the solutions during the evaluation period. Storage environments with lower temperatures can maintain high enzymatic activities of the solutions. There was not a proportional
increase of the maximum enzymatic activity of the solutions without adjuvants and the concentration of papain in the formulations. Initially, the papain solutions without adjuvants exhibited enzymatic activity three to five times
higher than the other samples, but there was rapid decrease. Therefore, papain solutions should be used in the form of extemporaneous preparations in dressings. On the other hand, solutions with adjuvants have their enzymatic activities preserved for a longer time.

Author Biographies

Júlio Cézar Borella, Universidade de Ribeirão Preto - UNAERP - Curso de Ciências Farmacêuticas. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil

Professor das disciplinas de "Farmacognosia e Fitoterápicos" e "Química Farmacêutica e Planejamento de Fármacos" do Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto

Responsável técnico do Laboratório de Manipulação Farmacêutica da Secretaria Municipal da Saúde de Ribeirão Preto

 

Renata Filliettaz Simões, Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil

Graduanda do Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto

Robison Leandro Aparecido Puga, Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil

Graduando do Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto

Marise C. Bastos Stevanato, Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto. Av. Costabile Romano, n. 2201, CEP: 14096-380. Ribeirão Preto – Brasil

Coordenadora do Curso de ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto

Professora das disciplinas de "Controle de Qualidade Microbiológico de Produtos Farmacêuticos, Cosméticos e Alimentíceos" e "Tecnologia de Fermentação e Enzimologia"  do Curso de Ciências Farmacêuticas da Universidade de Ribeirão Preto

Published

2016-09-30

How to Cite

Borella, J. C., Simões, R. F., Puga, R. L. A., & Stevanato, M. C. B. (2016). EVALUATION OF THE STABILITY AND THE ENZYMATIC ACTIVITY OF PAPAIN SOLUTIONS USED IN THE DEBRIDEMENT AND WOUND HEALING. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 28(3), 179–184. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v28.e3.a2016.pp179-184

Issue

Section

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