THE DEFICIENCY OF THIAMINE AND NIACIN AS A RISK FACTOR FOR NEUROLOGICAL DISEASE

Authors

  • Nayrene Amorin Carvalho Oliveira Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903
  • Laryssa Alves Magalhães Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903
  • Maria Rosimar Teixeira Matos Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903
  • Gislei Frota Aragão Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903
  • Tatiana Paschoalette Rodrigues Bachur Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v31.e2.a2019.pp80-85

Keywords:

oxidative stress, thiamine, niacin, Central Nervous System

Abstract

Niacin and thiamine, vitamins obtained through diet, are precursors of coenzymes of the intermediate metabolism. The objective of the present study was to review the literature on these vitamins in oxidative metabolism and its implications for neurological diseases. The methodology consisted of a bibliographic search in the Medline and Science Direct databases, using the descriptors “oxidative stress”, deficiency, “basal metabolism”, “nervous system”, “thiamine” and “niacin”. Ten articles were obtained for the production of the review and the studies showed that the deficiency of those vitamins can cause dysfunction in the central nervous system due to different alterations in oxidative metabolism.

Author Biographies

Nayrene Amorin Carvalho Oliveira, Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

Acadêmica do Curso de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará.

Laryssa Alves Magalhães, Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

Acadêmica do Curso de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará.

Maria Rosimar Teixeira Matos, Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

Nutricionista, Doutora em Biotecnologia, Docente do curso de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará.

Gislei Frota Aragão, Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

Farmacêutico, Mestre e Doutor em Farmacologia, Docente nos cursos de Medicina e Enfermagem da Universidade Estadual do Ceará. Pesquisador do Núcleo de Pesquisa e Desenvolvimento de Medicamentos da Universidade Federal do Ceará.

Tatiana Paschoalette Rodrigues Bachur, Universidade Estadual do Ceará Av. Dr. Silas Munguba, 1700 - Itaperi Fortaleza, Ceará CEP 60714-903

Farmacêutica, Mestre em Patologia, doutoranda em Farmacologia, Docente nos cursos de Medicina e de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará.

Published

2019-10-07

How to Cite

Oliveira, N. A. C., Magalhães, L. A., Matos, M. R. T., Aragão, G. F., & Bachur, T. P. R. (2019). THE DEFICIENCY OF THIAMINE AND NIACIN AS A RISK FACTOR FOR NEUROLOGICAL DISEASE. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 31(2), 80–85. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v31.e2.a2019.pp80-85

Issue

Section

Review Article