Heterogeneity factors of the antioxidant potential of propolis from the bee Apis mellifera: a review

Authors

  • Fernanda Baldomir da Cruz Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0003-2699-9388
  • Diegue Henrique Nascimento Martins Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0002-3879-5895
  • Juliana de Freitas Ferreira Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0001-8727-0043
  • Pérola de Oliveira Magalhães Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0001-8011-6940
  • Dâmaris Silveira Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0003-1851-5224
  • Yris Maria Fonseca-Bazzo Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília http://orcid.org/0000-0002-1230-3207

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v34.e1.a2022.pp58-85

Keywords:

Apis mellifera, propolis, antioxidant activity, heterogeneity factors.

Abstract

Bees produce propolis from balsamic materials collected from plants. It is a natural product with several functions within the hive. Currently, science has already proven several biological actions of this material, such as antioxidant. However, there are still challenges regarding the standardization of collection techniques, sample preparation, analysis, and quality control, making it diffi cult for the industry to use propolis. This review investigated the possible heterogeneity factors of the antioxidant potential of propolis, considering the entire process of obtaining, from the origin of the hives to the forms of extraction of propolis from the Apis mellifera bee. The search for this review was carried out in the following databases and search tools: SciELO, Google Scholar, PubMed, MEDLINE, Catalog of Dissertations and Theses from CAPES, BVS, CRD, Embase, Science Direct, Scopus, and Cochrane Library. Publications in Portuguese, English, and Spanish (2011 to 2021) were included. A total of 173 studies were obtained that proved the important antioxidant activity of the propolis extract of A. mellifera. However, the numerical results of antioxidant potential differed greatly from each other. The main heterogeneity factors found in the methodologies were: place and time of collection (seasonality), bee race, type of propolis or its botanical source, and extract preparation (solvent, extraction time, and methodology). 

Author Biography

Yris Maria Fonseca-Bazzo, Laboratório de Produtos Naturais (LaProNat), Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade de Brasilia. Campus Universitário Darcy Ribeiro, Asa Norte. CEP 70910-900. Brasília

Possui graduação em Farmácia pela Universidade José do Rosário Vellano (2003), mestrado (2007) e doutorado em Ciências Farmacêuticas pela Universidade de São Paulo (2010). Pós-doutora pela Universidade de São Paulo (2011). Atualmente é professora associada na Faculdade de Ciências da Saúde na Universidade de Brasília. Tem experiência na área de Farmácia, com ênfase em Análise e Controle de Medicamentos Fitoterápicos e cosméticos, atuando principalmente nos seguintes temas: fitoterápicos, fotoquimioprevenção, avaliação da eficácia antioxidante, avaliação de toxicidade em cultura de células, atividade anti-inflamatória e analgésica de produtos naturais, estudos de estabilidade, desenvolvimento de métodos analíticos e estudos de permeação, retenção e liberação cutânea

Published

2022-04-08

How to Cite

Cruz, F. B. da, Martins, D. H. N., Ferreira, J. de F., Magalhães, P. de O., Silveira, D., & Fonseca-Bazzo, Y. M. (2022). Heterogeneity factors of the antioxidant potential of propolis from the bee Apis mellifera: a review. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 34(1), 58–85. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v34.e1.a2022.pp58-85

Issue

Section

Review Article