DETECTION CAPSAICIN IN EXTRACTS OF GREEN AND RIPE FRUICT OF Capsicum baccatum L. BY THIN LAYER CHROMATOGRAPHY AND HISTOCHEMISTRY

Authors

  • Juliana Cristina dos Santos Almeida Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG Av. Pres. Antônio Carlos, 6627 - Pampulha, Belo Horizonte - MG, CEP 31270-901 (31) 3409-5000, jucris78@gmail.com
  • Tamires de Souza Rodrigues Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ Av. Carlos Chagas Filho, 373. Edifício do Centro de Ciências da Saúde, Instituto de Biologia, 2o Andar - Bloco A, sala A2-93, Cidade Universitária 21941-902 - Rio de Janeiro, RJ
  • Katiuscia Freire de Souza Universidade Federal de Viçosa - UFV Av. PH Rolfs, s.n. - Viçosa, MG 37500-000
  • Rosana Gonçalves Rodrigues-das-Dores Universidade Federal de Ouro Preto - UFOP Centro de Saúde Campus Morro do Cruzeiro, Bauxita Ouro Preto - MG cep: 35400-000 rogonalves@yahoo.com.br, (31)3559-1284
  • Tanus Jorge Nagem Universidade Federal de Ouro Preto Campus Morro do Cruzeiro, Bauxita 35400-000 - Ouro Preto - Minas Gerais - Brasil tjnagem.bh@terra.com.br, (31)3559-1707

DOI:

https://doi.org/10.14450/2318-9312.v27.e2.a2015.pp106-111

Keywords:

pimenta, capsaicina, Capsicum, histoquímica

Abstract

Pepper finger-girl (Capsicum baccatum L.) is a species used worldwide for its spicy flavor and has many medicinal activities. These pharmacological activities are provided by a group of substances presents in the species and may cited capsacinoids, tannins, flavonoids, vitamin C, among others. Gifts of capsaicinoids, capsaicin has special importance. The objective of this study was to evaluate the presence of capsaicin in extracts of green and ripe fruits of Capsicum baccatum L. by thin layer chromatography method. The extracts were prepared with acetone. Chromatography was performed with silica gel G plates, eluted with hexane: ethyl acetate (60:40) and revealed with Dragendorff reagent. Capsaicin could be detected only in immature stage (green) fruit of Capsicum baccatum L. 

Author Biographies

Juliana Cristina dos Santos Almeida, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG Av. Pres. Antônio Carlos, 6627 - Pampulha, Belo Horizonte - MG, CEP 31270-901 (31) 3409-5000, jucris78@gmail.com

Departamento de Fitoquímica

Área Plantas Medicinais e Fitoquímica

Tamires de Souza Rodrigues, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ Av. Carlos Chagas Filho, 373. Edifício do Centro de Ciências da Saúde, Instituto de Biologia, 2o Andar - Bloco A, sala A2-93, Cidade Universitária 21941-902 - Rio de Janeiro, RJ

Departamento de Biotecnologia Vegetal

Área de Genética Molecular Vegetal

Katiuscia Freire de Souza, Universidade Federal de Viçosa - UFV Av. PH Rolfs, s.n. - Viçosa, MG 37500-000

Departamento de Botânica

Área de Anatomia Vegetal

Rosana Gonçalves Rodrigues-das-Dores, Universidade Federal de Ouro Preto - UFOP Centro de Saúde Campus Morro do Cruzeiro, Bauxita Ouro Preto - MG cep: 35400-000 rogonalves@yahoo.com.br, (31)3559-1284

Laboratório de Plantas Medicinais e Fitoterápicos - Centro de Saúde

Área Produtos Naturais e Saúde Coletiva

Tanus Jorge Nagem, Universidade Federal de Ouro Preto Campus Morro do Cruzeiro, Bauxita 35400-000 - Ouro Preto - Minas Gerais - Brasil tjnagem.bh@terra.com.br, (31)3559-1707

Departamento de Química

Área Produtos Naturais e Fitoquímica

Published

2015-06-30

How to Cite

Almeida, J. C. dos S., Rodrigues, T. de S., de Souza, K. F., Rodrigues-das-Dores, R. G., & Nagem, T. J. (2015). DETECTION CAPSAICIN IN EXTRACTS OF GREEN AND RIPE FRUICT OF Capsicum baccatum L. BY THIN LAYER CHROMATOGRAPHY AND HISTOCHEMISTRY. Infarma - Pharmaceutical Sciences, 27(2), 106–111. https://doi.org/10.14450/2318-9312.v27.e2.a2015.pp106-111

Issue

Section

Original article